Ce este SAF-T?

SAF-T (Standard Audit File for Tax), conceput de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), reprezinta obligativitatea declarativa a contribuabililor pentru schimbul electronic de date contabile intre organizatii si autoritatile fiscale. 

Declaratia D406 (SAF-T) constituie, in fapt, un fisier in format electronic, de tip XML, continand date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor, exportate si stocate intr-un format standardizat. Prin intermediul sau, organele fiscale au acces la datele din evidenta contabila a contribuabililor. 

Cine este vizat?

Contribuabilii obligati sa depuna Declaratia 406 si data la care raportarea SAF-T devine obligatorie, in functie de categoriile de contribuabili:

  • contribuabilii mari - au obligatia sa depuna Declaratia 406 incepand cu 1 ianuarie 2022;
  • contribuabilii mijlocii - au obligatia sa depuna Declaratia 406 incepand cu 1 ianuarie 2023; 
  • contribuabilii mici - au obligatia sa depuna Declaratia 406 incepand cu 1 ianuarie 2025.

Prin exceptie – institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, institutiile financiare si societatile de asigurare / reasigurare, incadrate la data de 31 decembrie 2021, au obligatia sa depuna Declaratia 406 incepand cu 1 ianuarie 2023. 

SAF-T ANAF – termen de transmitere pentru Declaratia 406 catre autoritatile fiscale romane

Raportarea SAF-T catre ANAF se face in format electronic, iar data limita de transmitere este:

1. Ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna / trimestrul, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile Stocuri si Active;
2. La termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii Active;
3. La termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii Stocuri.

Declaratia SAF-T – perioada de gratie pentru revizuirea ei in Romania

Daca dosarul SAF-T nu este depus in termenul legal sau raportarea este facuta incorect / incomplet, vor fi suportate penalitati de nerespectare, exceptie facand situatia in care dosarul SAF-T este corectat pana la anumite termene limita stabilite de catre ANAF. 

Astfel, contribuabilii beneficiaza de o perioada de gratie, dupa cum urmeaza:

  • 6 luni pentru prima raportare, 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, 2 luni pentru a cincea raportare – pentru contribuabilii care au obligatia sa transmita lunar dosarul SAF-T;
  • 3 luni pentru prima raportare – pentru contribuabilii care au obligatia sa transmita trimestrial dosarul SAF-T;

Pentru fiecare situatie de mai sus, perioada de gratie se calculeaza incepand cu ultima zi calendaristica a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, din momentul in care obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.

Descopera COSMO SAF-T si asigura-te ca respecti modificarile legislative

COSMO SAF-T este solutia dezvoltata in cloud care iti permite sa generezi declaratia D406, conform cerintelor fiscale obligatorii. Aceasta faciliteaza raportarea informatiilor necesare utilizand solutiile ERP Microsoft (Dynamics 365), presupunand si anumite etape pregatitoare prin care se verifica procesele clientilor si faptul ca acestia indeplinesc cerintele de raportare, precum si modalitatile in care acestea trebuie realizate. Generezi declaratia D406 si te bucuri de toate avantajele. 

Conformitate legislativa
Securitate
Performanta
Disponibilitate

Afla mai multe detalii COSMO SAF-T

„Am creat platforma  COSMO SAF-T in Microsoft Azure, profitand de experienta pe care o avem in implementarea in cloud a solutiilor Dynamics 365 (solutii ERP Microsoft). Ne-am propus ca noul produs sa reduca semnificativ costurile foarte mari si complexitatea proceselor de generare, mapare si procesare a informatiilor contabile din ERP-urile Microsoft, pentru a le converti in fisierul XML solicitat. COSMO SAF-T este deja implementata cu succes pentru numerosi clienti din Romania, indeplinind cerintele autoritatilor fiscale."

Costin Țîru, Operations Manager, COSMO CONSULT 

Afla mai multeContacteaza-ne daca vrei sa afli mai multe detalii.
image/svg+xml Contacteaza-ne Iti vom raspunde in aceeasi zi.
  • in 40 de tari am implementat solutii
  • peste 20 ani de experienta de solutii Microsoft Dynamics
  • 40 000 de utilizatori folosesc solutiile noastre
Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

Share Trimite pe e-mail

Feedback