Phoenix Mecano Plastic este unul dintre liderii pieței globale de componente industriale și carcase. Produsele companiei sunt utilizate în inginerie mecanică, de măsură și de control, tehnologie medicală, tehnologie aerospațială, industria energiilor alternative etc.

Compania are peste 20 de locații la nivel european, unele dintre acestea fiind reprezentanțe cu atribuții de marketing și vânzări, altele fiind dedicate proceselor de producție. Filiala din România a fost înființată în anul 1999 și este orientată pe zona de producție.

Situatia initiala

Phoenix Mecano Plastic a utilizat inițial un sistem care nu dispunea de un modul de producție. Sistemul automatiza procesele de gestiune, stocuri și contabilitate. Înainte de implementarea Microsoft Dynamics NAV, Phoenix Mecano Plastic utiliza trei aplicații software, existând disfuncționalități în ceea ce privește interconectarea acestor sisteme.

“Principala problemă pe care o aveam cu sistemele utilizate anterior era pe zona de producție. Nu dispuneam de un modul de producție și toate calculele specifice erau ținute în Excel. Metoda era empirică și era foarte greu de obținut un cost real pentru fiecare categorie de produs realizată de compania noastră. Probleme aveam și în zona de planificare a producției, aici lucrurile fiind extrem de complicate fără utilizarea unei soluții specializate. Practic, cuantificarea și planificarea timpului de utilizare pe fiecare mașină și calculația generală de costuri necesitau un mare efort din partea noastră și erau extrem de cronofage”, a declarat Marius Mărginean, IT Manager – Phoenix Mecano Plastic.

Recomandare

  • După implementarea soluției Microsoft Dynamics NAV, lucrurile s-au schimbat radical. Dacă anterior implementării soluției ERP nu eram în măsură să cuantificăm cu exactitate costurile de producție, acum pentru a afla costurile pentru un produs nou sunt necesare maxim 10 minute pentru configurare. De asemenea, suntem capabili să cunoaștem costurile și profitul în timp real atât la nivel de categorie de produs, cât și la nivelul fiecărui produs.

Solutia 

Phoenix Mecano Plastic a optat să implementeze soluția Microsoft Dynamics NAV. “Folosim Microsoft Dynamics NAV din anul 2004 și considerăm că a fost o alegere optimă pentru noi, iar implementarea a fost un succes real”, a precizat Marius Mărginean. “Modulul de producție este, fără îndoială, cel mai complex și dificil modul de implementat dintr-o soluție ERP. Procesul de producție este specific fiecărui client și este necesară modelarea și adaptarea acestuia în aplicație. Ne bucurăm că avem în portofoliu primul client din România care a integrat această componentă a soluției ERP, iar cel mai important pentru noi este faptul că avem un client foarte mulțumit de soluție, pe care o folosește de mai bine de zece ani”, a declarat Anca Madussi, Sales Director, COSMO CONSULT.

Beneficii

“Înainte de implementarea Microsoft Dynamics NAV erau necesare zile pentru realizarea procesului de planificare și calculație a costurilor. Erau, de asemenea, lucruri imposibil de realizat în Excel. Printre acestea, precizăm că eram în imposibilitatea de a calcula un cost pe fiecare mașină sau de a repartiza costurile indirecte pe fiecare produs”, a declarat Marius Mărginean.

“După implementarea soluției Microsoft Dynamics NAV, lucrurile s-au schimbat radical. Dacă anterior implementării soluției ERP nu eram în măsură să cuantificăm cu exactitate costurile de producție, acum pentru a afla costurile pentru un produs nou sunt necesare maxim 10 minute.

De asemenea, suntem capabili să cunoaștem costurile și profitul în timp real atât la nivel de categorie de produs, cât și la nivelul fiecărui produs”, a continuat Marius Mărginean. Microsoft Dynamics NAV este un sistem extrem de flexibil și adaptabil la cerințele grupului. Importantă de subliniat este capacitatea soluției de a fi integrată cu diverse alte sisteme existente la nivelul grupului. Astfel, folosind Navision Application Server soluția este integrată cu alte două sisteme ERP folosite de alte filiale din cadrul grupului Phoenix Mecano Plastic. “Pentru un grup cu filiale în mai multe țări este importantă capacitatea sistemului de a fi interoperabil cu alte aplicații. Noi am reușit să integrăm fără probleme Microsoft Dynamics NAV cu SAP și ABAS”, a precizat Marius Mărginean. Pe zona de planificare a producției, Microsoft Dynamics NAV a adus îmbunătățiri importante. Compania are capacitatea să adapteze și modifice în timp real planul de producție prin intermediul unei componente vizuale dezvoltate pentru solutia software. Pot fi vizualizate și alocate dinamic resursele pentru realizarea unei comenzi. În plus, sunt disponibile multiple rapoarte pentru partea de încărcare a utilajelor sau pentru resursele umane necesare pentru finalizarea unei comenzi.

Îmbunătățirile aduse de sistem au fost multiple și nu sunt legate doar de componenta de producție. Potrivit declarațiilor lui Marius Mărginean, o îmbunătățire importantă pe partea financiară a fost reprezentat de capacitatea sistemului de a genera raportări atât pentru nevoile specifice pentru România, cât și conforme cu cerințele grupului. “Considerăm că Microsoft Dynamics NAV este o soluție optimă pentru noi, contribuind la eficientizarea proceselor din organizație. De asemenea, colaborarea cu echipa COSMO CONSULT a fost excelentă, atât pe perioada implementării, cât și ulterior pentru serviciile de suport oferite”, a concluzionat Marius Mărginean.