La 1 Decembrie a fost lansat Microsoft Dynamics NAV 2018. Acum 5 ani Microsoft lansa Dynamics NAV 2013, un produs cu o arhitectura total schimbata fata de versiunile precedente, cu multe lucruri noi, dar caruia nu îi puteam spune nici pe departe “revolutionar”. Era insa numai inceputul. De atunci, cu o cadenta de metronom, au urmat NAV 2013 R2, NAV 2015, NAV 2016, NAV 2017. Un release major pe an si un cumulative update pe luna. An de an, termeni si concepte noi au inceput sa-si faca aparitia: Multitenant, Events, Extensions.

Odata cu lansarea NAV 2018 putem spune ca, cel putin din punct de vedere al tehnologiilor folosite, revolutia a venit. Desi, la prima vedere, ceea ce vedem seamana destul de bine cu NAV 2017, ceea ce se ascunde dincolo de UI-ul familiar, este o culminare a eforturilor incepute acum 5 ani si al caror rezultat se va vedea pe parcursul anului 2018.

Mugur Mirea, IT Business Partner

Mai intai se impun cateva explicatii. Voi incerca sa clarific succint termenii folositi mai sus:

Multitenant = multi-chirias; posibilitatea unei aplicatii de a gestiona in cadrul aceleiasi instante (instalari) mai multe entitati (fiecare cu grupul sau de companii) fara ca acestea sa fie vizibile intre ele. O solutie eleganta pentru hosting, in cazul in care clientii apartin unei aceleiasi verticale si au customizari asemanatoare.

Events = evenimente; tehnica de programare care limiteaza sau elimina complet necesitatea de a modifica codul standard al aplicatiei in situatia efectuarii unor customizari pentru un client specific sau pentru o anume verticala. Aplicata corect, poate usura enorm upgrade-ul la o versiune noua. Pentru a realiza amploarea luata de aceste directii noi in dezvoltarea NAV-ului, iata cum a evoluat numarul de evenimente: NAV 2016 – 128 evenimente; NAV 2017 – 226 evenimente; NAV 2018 – 1211 evenimente.

Extensions = extensii; tehnica de programare care permite extinderea functionalitatii unei aplicatii (NAV in acest caz) fara a modifica obiectele standard ale aplicatiei. O extensie poate adauga obiecte noi sau extinde obiectele existente folosind evenimente, fara a modifica deci codul sursa al obiectelor standard.

NAV 2018 duce mai departe aceste concepte aparute in versiunile anterioare (Extensions v2) prin schimbarea intregului mediu de dezvoltare pentru extensii, renuntand la deja clasicul NAV Development Environment pentru Visual Studio Code. Aceasta este o aplicatie open source, gratuita, care primeste o extensie noua numita OpenAL, ce contine tot ce este necesar pentru dezvoltarea de extensii pe NAV. Mai mult decat atat, aceste extensii (sau App-uri) vor putea fi gasite si in portalul Microsoft numit AppSource. Pentru a intelege mai bine importanta acordata evenimentelor si extensiilor in NAV, iata cum a evoluat numarul de evenimente standard de la o versiune la alta: NAV 2016 – 128; NAV 2017 – 226; NAV 2018 – 1211.

O alta aparitie surprinzatoare si care a coincis (poate nu intamplator) cu momentele premergatoare lansarii noii versiuni este si prezenta NAV (orice build de NAV 2016, 2017, 2018) in containere Docker. Ce este un container? Probabil ca multi dintre noi sunt familiarizati cu termenul de virtualizare sau de masini virtuale. Ei bine, containerele reprezinta tot un tip de virtualizare, care, pe scurt, impacheteaza una sau mai multe aplicatii de tip serviciu sau server si le izoleaza de mediul pe care ruleaza. Un fel de „mini”- masina virtuala, care ne poate oferi „la cheie” o anumita resursa, fie un server Web, sau un server de baze de date sau orice altceva. Avantajul containerelor este ca le putem rula la cerere, aproape oriunde, fara a fi nevoiti sa instalam sau sa dezinstalam aplicatii, sa configuram setari, etc. De ce este interesanta aceasta abordare pentru NAV? Pentru ca usureaza enorm munca de developer, permitand aproape oricui sa aiba acces la un mediu de dezvoltare sau de testare complet in doar cateva minute. Mai mult decat atat, accesul la containerele NAV se poate face imediat (pe Windows Server 2016 sau Windows 10), doar prin instalarea aplicatiei Docker si descarcarea/rularea acestor containere din Hub-ul Microsoft aflat pe Docker. Evident, putem face acest lucru si in Microsoft Azure, unde suportul pentru containere este un semn ca aceasta tehnologie se bucura de un interes deosebit, indiferent ca vorbim de aplicatii Windows sau Linux (https://aka.ms/getnav).

Ce va face Microsoft pe parcursul anului 2018 folosind tehnologiile descrise mai sus? Mai intai va lansa (cel mai probabil in aprilie 2018 sau putin dupa) o versiune de NAV in cloud de tip SaaS. Numita la aceasta ora „Tenerife” aceasta versiune va fi practic identica cu un NAV 2018 R2 on premises ce va aparea in aceeasi perioada. Acest produs va putea fi customizat doar cu ajutorul extensiilor v2, iar multe dintre acestea vor fi disponibile de la diversi parteneri in AppSource. Mai mult, Microsoft va pune acest produs la dispozitia partenerilor ISV (Independent Software Vendor), iar acestia vor putea sa realizeze, in cloud, pe baza lui (sau deasupra lui), diverse aplicatii integrate de tip ERP destinate unor anumite verticale, folosind brandul propriu. In toamna lui 2018, va exista un nou release de „Tenerife” unificand intr-un singur produs si o singura denumire (nu este lansata oficial) ceea ce pana atunci se va numi inca Microsoft Dynamics NAV.

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati