Lidia Diaconu, System Architect la XAPT Solutions, a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare in 1993, Sectia Software. Din 1997 lucreaza cu Navision, prima versiune a solutiei actuale Microsoft Dynamics NAV, in cadrul estwest (numele initial al companiei care in ziua de azi poarta numele de XAPT Solutions). Solutia era bazata pe versiunea DOS a aplicatiei, la acea vreme, Navision fiind implementat de subsidiarele companiilor multinationale, in special ale celor din tarile germanice.

Lidia Diaconu, System Architect

Cum a inceput experienta Navision?

Prima impresie pe care mi-a lasat-o Navision a fost ca este o solutie robusta si flexibila. Am inceput o munca de pionierat, nu existau cunostinte in piata, nici despre ERP, nici despre Navision. Ne-am bazat pe 4 manuale de utilizare si o licenta de dezvoltator – practic am descoperit pas cu pas, de multe ori prin citirea codului, cum functioneaza solutia. A fost important ca drumul pe care l-am inceput inca din facultate s-a concretizat in activitatea de dupa terminarea studiilor. Am avut norocul sa aleg o facultate care mi-a placut, mi s-a potrivit. Am ales logica, iar Navision este un program foarte logic. Pe asta cred ca se si bazeaza legatura puternica care s-a creat, in timp, intre mine si solutie.

Sunteti printre putinii oameni care au ramas in aceeasi companie timp de atatia ani, mai ales in domeniul IT. Care sunt motivele care v-au pastrat in echipa XAPT?

In primul rand, imi place ceea ce fac – sa construiesc solutii. Motivele acestei indelungate colaborari au legatura cu mai multi factori: solutia in sine, oamenii cu care am lucrat si lucrez in continuare.
Succesul pe care l-am avut cu Navision a fost el insusi o motivatie. Oamenii cu care am lucrat de-a lungul timpului – pe de o parte echipele companiilor cu care am colaborat, profesionisti ce provin din multinationale si nu numai, cu care inca pastrez legatura.
Pe de alta parte, echipa din care fac parte si alaturi de care sunt de la inceput conteaza foarte mult. Am invatat multe lucruri unii de la altii, asta ne-a legat. Am dobandit un know how care nu exista pe acea vreme, si de la unii si de la altii, atat intern cat si extern.
Din punctul asta de vedere, ma consider o norocoasa.

Prin prisma experientei dobandite, cred ca Microsoft Dynamics NAV nu mai are secrete fata de dvs. Ati putea sa ne spuneti, in cateva cuvinte, care a fost evolutia in timp a solutiei? Dar cea a utilizatorilor ei?

In 1998-1999 au aparut primele versiuni Navision de Windows, care au fost localizate de noi si inregistrate la inceput ca add-on-uri. Ulterior, a fost alocat un range de localizare pentru Romania.
Dupa achizitionarea Navision de catre Microsoft, acesta din urma a cumparat add-on-ul de localizare de la noi, colaborarea noastra continuand in rolul de partener strategic Microsoft in procesul de localizare si dezvoltare a aplicatiei. In acea perioada, am tinut cursuri pentru partenerii Microsoft, atat pe parte de produs, cat si pe parte tehnica (upgrade, programare, consultanta, etc).
Bineinteles, ca Microsoft Dynamics NAV a evoluat in timp, e o conditie primordiala pentru a rezista in piata – aplicatia initiala avea un numar mic de arii functionale (Financial Management, Warehouse), trecerea la Windows marcand dezvoltarea unora noi, ca Manufacturing, Financial versiuni de Analysis. Ulterior, s-au mai adaugat arii functionale legate de activitati de Service, Cost Accounting, Cash Flow, CRM. Insa peste toate aceste cresteri si adaugiri, Microsoft Dynamics NAV si-a pastrat robustetea si flexibilitatea.

Ce sfaturi ati putea da juniorilor care se gandesc sa-si construiasca o cariera in consultanta?

Calitatile unui bun consultant sunt legate in primul rand de caracterul persoanei in cauza. Asa cum spuneam, companiile se schimba, nevoile lor evolueaza, asa cum si oamenii se schimba in consecinta.
Generatia de azi este diferita de generatia mea si asta nu este tocmai un lucru rau. In continuare, insa, se mizeaza pe abilitatea de a intelege mediul de business, cerintele lui de buna functionare. Pentru a fi un consultant bun trebuie sa stii ce anume nu functioneaza, sa citesti uneori printre randuri, fiindca trebuie sa descoperi punctul slab din spatele problemei expuse. Mai trebuie rabdare, abilitati de comunicare si de intelegere, toate astea dincolo de cunostintele de specialitate.
Nu e asa simplu sa fii un consultant insa este un job care aduce multe satisfactii. Devine un stil de viata, pana la urma.

Care este directia de dezvoltare a solutiei ERP? La ce sa ne asteptam in perioada urmatoare in ceea ce priveste performantele Microsoft Dynamics NAV?

Microsoft Dynamics NAV se dezvolta intr-un ritm alert, apar versiuni noi destul de repede. Microsoft tocmai a anuntat lansarea noii versiuni Microsoft Dynamics NAV 2016 pentru toamna acestui an.
De-a lungul timpului, Microsoft a incercat sa tina pasul cu nevoile specifice ale diferitelor categorii de nisa, intocmai pentru a raspunde acestora. Microsoft Dynamics NAV va tine pasul intotdeauna cu evolutia business-ului, se va adapta trendurilor conturate in piata. Si pentru a exemplifica, vreau sa amintesc doar cateva dintre noutatile pe care noua versiune le va aduce din toamna – imbunatatiri ale facturii electronice, posibilitatea ca solutia sa fie accesata de pe telefon, in timp real si nu in ultimul rand – Optical Character Recognition(OCR) – poate cea mai importanta functie din punctul de vedere al utilizatorului, care va transforma orice document printat, prin scanare, intr-un document utilizabil in Microsoft Dynamics NAV 2016. Concluzia insa ramane una singura – Microsoft Dynamics NAV ramane o solutie user-friendly, cu aceeasi putere de a sustine obiectivele intreprinderilor mijlocii.

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati