Acum un an si jumatate compania in care lucrez a venit cu ideea de a explora acest concept de Business Intelligence si de a crea propriul produs. In acel moment am zis „why not?” Asa am ajuns sa am primul contact cu solutia Power BI.

Tudor_Radoi

Tudor Radoi, Consultant XAPT Solutions

Am inceput prin a ma intreba cu ce ajuta mediul de business o astfel de solutie, ce informatii ne ofera si cum aceasta ajuta la cresterea productivitatii unei companii. Am invatat cat de importanti sunt pasii apriorici crearii vizualizarilor interactive precum extragerea si filtrarea corecta a datelor sau modelarea acestora, astfel incat graficele sau matricele pe care le realizam ulterior sa prezinte date cu o interpretare rapida.

Definitia termenului de Business Intelligence face referire la solutiile de identificare, extragere si analiza a datelor disponibile intr-o companie, solutii al caror scop este de a oferi un suport real pentru luarea deciziilor de business.

Solutiile de tip BI reduc considerabil necesarul alocarii resurselor umane sau de timp. In majoritatea cazurilor, vizualizarile interactive pot fi realizate de catre orice utilizator, fara a fi nevoie de suport specializat. Power BI, spre exemplu, foloseste principiul „Drag & Drop” prin care utilizatorii trebuie doar sa „traga” datele dorite intr-un raport pentru a fi vizualizate si interpretate. Ofera apoi posibilitatea vizualizarilor interactive de tip grafic sau matrice, acestea ajutand la interpretarea datelor si luarea de decizii mult mai rapid.

Constient fiind ca poate pentru majoritatea dintre voi limbajul folosit nu ajuta neaparat la intelegerea in profunzime a subiectului, consider necesara amintirea urmatoarelor exemple concrete (initiative de succes sustinute de diferite companii):

  • Helse Vest, autoritatea regionala de sanatate din Norvegia combina si ofera informatii din 50 de intreprinderi, dintre care 10 sunt spitale, pentru a analiza necesitatile si calitatea serviciilor medicale pentru imbunatatirea masurilor de siguranta ale pacientilor. Pe scurt, resursele dintr-un spital pot acum compara lista de tendinte in interventiile chirurgicale din toate celelalte spitale din regiune. Power BI i-a ajutat sa reduca timpul de raportare de la 14 zile la mai putin de o zi, cu posibilitatea de a analiza si interpreta toate aceste date intr-un singur loc.
  • Echipa de fotbal Real Madrid analizeaza date din social media pentru a crea campaniile de marketing adresate fanilor conectati deja unii cu altii pentru o experienta adevarata de suporter.
  • Rolls Royce utilizeaza Power BI pentru a construi analize complexe si pentru a oferi informatii in timp real despre starea avioanelor lor, pornind de la mentenanta pieselor pana la nivelul de combustibil disponibil in aeronave.
  • Gradina zoologica din Dallas construieste analize pe baza pozitiei si comportamentului elefantilor pentru a imbunatati calitatea vietii acestora si totodata pentru a putea oferi ajutor mult mai rapid.

Concluzionand, Power BI pune la dispozitie instrumentele cu care orice tip de utilizator poate crea rapoarte, grafice si analize complexe ce vor ajuta la cresterea eficientei oricarui business.

In opinia mea, Microsoft a creat una dintre cele mai interesante solutii de BI si sper ca ceea ce v-am povestit pana acum sa va faca curiosi sa aflati mai multe. In acest sens aveti la dispozitie multe resurse, cel mai la indemana fiind site-ul XAPT unde gasiti informatii punctuale despre Power BI si puteti vedea efectiv cum arata si cat de usor se poate utiliza prin intermediul filmelor de prezentare. De asemenea, va astept sa va inscrieti la webinariile organizate de noi pentru o experienta completa, cu intrebari si raspunsuri personalizate.

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati