Acordul intre Uniunea Europeana si SUA nu mai este valabil, acest fapt determinand Curtea de Justitie a U.E. (CJUE) sa solicite companiilor sa isi asume o responsabilitate mai mare. In viitor, insesi companiile vor trebui sa se asigure ca procesarea si stocarea datelor in SUA se realizeaza in conformitate cu Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR). Pentru ca in practica este greu de garantat acest lucru, COSMO CONSULT Group a decis ca in contractele cu Microsoft sa asigure ca datele clientilor sunt stocate si procesate exclusiv pe serverele din Uniunea Europeana (UE). Clientii COSMO CONSULT Group vor continua sa indeplineasca toate cerintele legale in ceea ce priveste protectia datelor.

In luna iulie, Curtea de Justitie a UE a declarat invalid Scutul de Confidentialitate UE-SUA (Privacy Shield) ce garanta protectia legala a transferului de date intre cele doua regiuni. Curtea a constatat ca datele europene nu erau protejate corespunzator in SUA. Ca urmare, cadrul legal pentru transferul datelor intre SUA si UE nu se mai aplica, aceasta insemnand pentru companii o incertitudine juridica pentru transferurile zilnice de date.

Protectia datelor devine o provocare

Situatia implica serviciile cloud, retelele de socializare si stocarea online, de exemplu, daca sunt utilizate servere din Statele Unite. Nu sunt inclusi numai furnizorii SUA, ci si companiile care folosesc serviciile furnizorilor din Statele Unite pentru propriile produse. Invaliditatea Scutului de Confidentialitate UE-SUA obliga companiile sa se asigure ca modelele lor de business respecta regulile europene de protectia a datelor. Nu va exista o perioada lunga de gratie. Companiile care ignora noile reguli risca amenzi si cereri pentru despagubiri.

COSMO CONSULT respecta regulile GDPR

COSMO CONSULT Group a luat deja masuri pentru a se alinia noilor cerinte privind protectia datelor, dupa cum declara si Michael Makowski, Senior System Engineer & Global Privacy Coordinator: “Contractele noastre cu Microsoft stipuleaza ca prelucrarea datelor se efectueaza numai pe serverele din UE. In plus, exista clauze contractuale standard pentru cazul unui transfer de date catre SUA. Nu consideram ca este necesara modificarea masurilor de protectie si reglementarilor contractuale convenite”. De asemenea, Makowski explica planurile companiei care va monitoriza evolutia situatiei si declaratiile autoritatilor de supraveghere: “Daca devine necesar, vom reevalua situatia si vom reactiona rapid daca exista consecinte pentru clienti”.

COSMO CONSULT Group se asigura ca toate datele sunt prelucrate in UE. Astfel, clientii COSMO CONSULT Group pot fi siguri ca datele lor sunt protejate si ca sunt indeplinite cerintele legale.

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati