Statistic vorbind, putem considera ca majoritatea companiilor care au implementat solutii ERP inainte de perioada ultimilor 3-4 ani nu folosesc cloud, ci o infrastructura proprie (on premise) ca si mediu de functionare al aplicatiei. Aceasta este modalitatea clasica de instalare a unui ERP si, in linii mari, pentru beneficiar se traduce in achizitia mai multor componente hardware & software: licente (ERP, baze de date, sisteme de operare, alte aplicatii conexe), echipamente (servere, storage, echipamente de retea, etc), mentenanta software periodica, servicii de implementare si suport post-implementare. In plus, operararea si intretinerea in parametri normali de functionare a unui astfel de ecosistem presupune din partea beneficiarului si o serie de costuri (interne sau externalizate) asociate: personal IT calificat (inclusiv instruire si certificari), upgrade-uri hardware & software, activitati de mentenanta etc., toate acestea cu caracter periodic.

Mihai Ionescu, Senior Sales Consultant

Mihai Ionescu, Senior Sales Consultant

Desigur, pentru companiile mari, care au departamente IT dedicate si bugete solide, care  inca pot sustine activitatea acestora, aspectele mentionate anterior poate nu au, la prima vedere, o relevanta atat de mare. Insa pentru marea majoritate a firmelor din segmentul IMM astfel de costuri se pot dovedi nesustenabile, fiind greu de capitalizat. Si toate acestea in conditiile in care gradul de complexitate in administrarea unei infrastructuri IT este intr-o permanenta crestere.

Odata cu dezvoltarea exponentiala a serviciilor de cloud public din ultimii ani (Microsoft, Google, Amazon), accesul la acest tip de resursa nu mai este unul prohibitiv, ci dimpotriva. Mai mult, serviciile cloud asigura exact raportul optim intre cost si beneficii.

 

 

Mai concret:

  • Este predictibil (platesti cat consumi)
  • Serviciul poate fi activat rapid
  • Asigura disponibilitate (majoritatea furnizorilor de cloud asigura un SLA de cel putin 99,95%)
  • Este flexibil (poti ajusta nivelul de performanta in functie de necesitati, proportional cu nivelul de costuri asociat)
  • Infrastructura din „spate” este in permanenta actualizata „la zi”
  • Asigura o securitate sporita a datelor stocate.

In contextul in care si rata de adoptie a serviciilor de cloud in randul companiilor a urmat un trend de crestere constanta,  producatorii de aplicatii ERP si nu numai, s-au aliniat acestor schimbari. Spre exemplu, Microsoft pune la dispozitie (pe langa licentierea software clasica, caz in care platesti o singura data si ai drept de utilizare nelimitat in timp asupra produsului software) si licentierea de tip subscriptie, fie in regim SaaS (Software as a Service), fie cu optiune de instalare in mediul cloud Microsoft Azure (IaaS – Infrastructure as a Service sau PaaS – Platform as a Service ). Pentru ca de foarte multe ori se pune, in mod eronat, semn de egalitate intre solutii ERP de tip  SaaS si solutii ERP cu instalare in mediu cloud (IaaS sau PaaS),  este bine sa facem cateva precizari:

  • In varianta SaaS, care presupune plata unui abonament lunar, practic beneficiarul „vede” doar clientul web de conectare la aplicatie, toate componentele si costurile aditionale de infrastructura fiind suportate de catre furnizorul serviciului. Cu alte cuvinte, infrastructura necesara si mentenanta acesteia sunt transparente pentru beneficiar, ele fiind in totalitate in responsabilitatea furnizorului. Un exemplu de astfel de aplicatii il reprezinta suita Dynamics 365, care cuprinde intreg spectrul de aplicatii de business ale Microsoft: Finance and Operations (cunoscut in versiunile anterioare drept Microsoft Dynamics AX), Business Central (avand la baza platforma Microsoft Dynamics NAV) – lansat de catre Microsoft in luna aprilie a acestui an (in 14 tari, in prima faza), Customer Engagement (Sales, Marketing, Project Service Automation, Field Service, Customer Service), Retail, Talent. Un alt exemplu de aplicatie de tip SaaS este si suita Business Intelligence & Analytics de la Microsoft, denumita Power BI.
  • In varianta IaaS/PaaS, clientul are in continuare optiunea de licentiere a aplicatiei in regim de subscriptie, urmand ca pentru instalare sa se utilizeze un serviciu cloud, care poate fi Microsoft Azure (sau asigurat de catre alt furnizor de cloud). In acest caz provizionarea resurselor se face in functie de necesitati (numar de utilizatori, tipuri de aplicatii, interfete cu alte sisteme, etc), acest aspect fiind gestionat de catre implementator impreuna cu clientul. Pe langa costul lunar al subscriptiei ERP, se adauga si cel al subscriptiei de cloud. Un exemplu concret de astfel de solutie este Microsoft Dynamics NAV, care incepand cu versiunea 2016 este disponibil pentru implementare si in varianta cloud (IaaS/PaaS).

Este important de retinut ca prin posibilitatea de a inlocui achizitia de licente traditionala (care in general presupune plata integrala si in avans a acestora, la momentul semnarii contractului) si pe cea de infrastructura hardware & software, cu servicii pe baza de abonament(e) lunare, efortul financiar este distribuit in timp si asigura premisele unei recuperari rapide a investitiei, din mers, pe masura ce clientul deja utilizeaza solutia ERP (OpEx vs. CapEx). Coroborat si cu un plan de plati etapizat pentru serviciile de implementare, o solutie ERP in cloud ofera companiilor beneficiare o serie de avantaje clare, atat din punct de vedere al costurilor cat si al simplificarii procesului, comparativ cu abordarile clasice. Daca adaugam in ecuatie si suita Office 365, care pune la  dispozitie toate instrumentele de business necesare in desfasurarea activitatii zilnice de birou (e-mail, spatiu de stocare, aplicatiile Word, Excel, Power Point, Skype for Business, etc) si care este nativ integrata cu Microsoft Dynamics 365, putem spune ca avem un set complet (end-to-end) de aplicatii, accesibil incepand de la cateva zeci de euro pe luna, per utilizator.

XAPT, in calitatea sa de partener strategic al Microsoft s-a aliniat noilor tendinte ale industriei, avand deja mai multe implementari de proiecte din suita Dynamics 365 finalizate cu succes. In plus, compania  a lansat in decursul ultimilor doi ani si o serie de produse proprii, avand la baza tehnologia Microsoft si care functioneaza in mediul cloud. SmartBiz 365 (avand la baza platforma Microsoft Dynamics NAV) – solutia ERP destinata firmelor din categoria IMM si Smart BI (bazat pe Power BI) – instrument avansat de Business Intelligence care permite extragerea, prelucrarea si analiza datelor din companie in vederea asigurarii suportului decizional, sunt doua exemple concrete in acest sens.

Concluzionand, piata de solutii ERP traditionala se afla intr-un punct de turnura majora, in care directia se schimba catre cloud si odata cu acest lucru si modalitatea de abordare a proiectelor. Studiile de piata arata ca solutiile instalate in cloud castiga tot mai mult teren comparativ cu cele on premise, estimarea IDC fiind ca pana in 2021 aceastea le vor depasi ca si pondere pe cele din urma. In acest context, daca aveti in plan implementarea unui sistem ERP in perioada urmatoare nu omiteti cloud-ul din discutie ci, dimpotriva, luati-l in considerare ca si prima optiune.

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati