Fiecare piata este unica si are propriile provocari, iar clientii sunt diferiti, cu bugete, planuri si obiective bine definite. Prin urmare, fiecare companie adopta, in functie de mediul de business in care isi desfasoara activitatea si de propriul portofoliu, cele mai potrivite metode de vanzare si marketing.

In orice afacere, sistemele informatice genereaza o mare varietate de date (de ordinul Terrabytes, Petabytes sau chiar Exabytes). Companiile analizeaza aceste date si creeaza informatie decizionala. Acest intreg proces se numește Business Intelligence (BI). In mod evident, succesul companiei se bazeaza pe aceste decizii care deriva din Business Intelligence.

BI-ul constituie o tehnologie in continua dezvoltare, dominand mediul de afaceri din intreaga lume. Serviciile de BI au un succes foarte mare in asigurarea unei experiente personalizate pentru client. Ele sunt diversificate pe o scara larga si companiile exploateaza potentialul acestei tehnologii. Power BI este o astfel de tehnologie care ajuta la luarea deciziilor complexe de business.

De ce Power BI?

Power BI este un serviciu de BI furnizat de Microsoft, bazat pe cloud si care deriva din anii de experienta cu baze de date relationale de la Access la SQL Server. Este o platforma de Business Intelligence care permite companiilor sa ordoneze datele pentru a le transforma complet in informatie semnificativa. Power BI analizeaza in detaliu datele si arata perspectivele importante.

 

 

Microsoft este pozitionat in cadranul liderilor in cadrul editiei “Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms 2018”, ceea ce il face cel mai bun jucator de pe piata. Conform acestuia, Power BI este considerata “the go-to platform” pentru viziunea sa exhaustiva si abilitatea de a implementa solutii de BI.

Mai jos se regasesc principalele 6 motive pentru care Power BI este, la aceasta ora, cea mai buna platforma de pe piata

  1. Este usor de folosit

Power BI are o interfata cu utilizatorul foarte simpla si usor de folosit. Nu necesita experienta in programare. Are o inteligenta incorporata, care te ajuta sa selectezi atribute pentru rapoartele tale, sugerand cel mai bun element de raportare.

De exemplu, dupa selectarea sursei de date corecte, atunci cand optezi pentru “vanzari” si “categorie”, acesta va identifica automat un grafic pe coloane. In mod similar, daca selectezi “vanzari” si “locatie”, acesta va identifica automat harta.

Solutia are o interfata cu utilizatorul (UI) foarte simpla pentru conectarea la sursele de date. Dupa selectarea sursei de date, permite selectarea atributelor printr-un simplu “drag-and-drop”.

Printre alte caracteristici, Q&A-ul este functia care permite folosirea de limbaj natural pentru interogarea sistemului. De exemplu, „Care a fost venitul din acest an, pe luni?” genereaza un grafic care afiseaza un venit lunar (doar pentru limbile engleza si spaniola, deocamdata).

       2.    Este usor de invatat

Power BI este dezvoltat pe baza unor fundamente comune cu platforma Excel si urmareste o abordare similara pentru design-ul unui raport. Microsoft Excel este o aplicatie universala, utilizata la nivel global ceea ce face ca Power BI sa fie si mai usor de invatat pentru orice utilizator de Excel. Modelarea datelor deriva in intregime din fundamentele Microsoft SQL Server si Microsoft Access. Prin urmare, utilizatorii / programatorii pot adopta cu usurinta modelarea datelor din Power BI. Power BI vine cu un ghid de invatare, disponibil pe site-ul Microsoft.

       3.    Colaborezi simplu

Power BI ofera optiuni pentru o colaborare usoara. Utilizatorul poate colabora cu colegii pentru a crea rapoarte interactive si tablouri de bord sub forma unor “app-uri” aflate in workspace-uri. Utilizatorul poate compila tablouri de bord si rapoarte in aceste “app-uri” si le poate pune la dispozitia unui public mai larg. Partajarea tablourilor de bord sau a rapoartelor catre o audienta limitata este posibila chiar si prin aplicatia mobila de Power BI.

Utilizatorul poate printa raportul si il poate exporta sub forma unei prezentari PowerPoint. De asemenea, rapoartele si tablourile de bord se pot publica pe website-uri publice pe care oricine din intreaga lume le poate vedea (aceasta functie se numeste “Power BI embedded”).

         4.    Este eficient din punct de vedere al costurilor

Aplicatia Power BI Desktop este gratuita, cu aceasta utilizatorul putand dezvolta rapoarte si tablouri de bord oricat de complexe. Licentele pentru Power BI Pro se incadreaza intr-o gama accesibila de pret ( aproximativ 9 EUR/luna). Pentru mediul Enterprise, Power BI detine o optiune Premium care permite personalizarea costurilor in functie de resursele utilizate.

          5.    Acoperire larga a surselor de date

Power BI vine cu o gama larga de conectori pentru surse de date precum Microsoft Excel, SQL Server database, MySQL database, Oracle database, IBM DB2 database, IBM Netezza, IBM Informix, PostgreSQL database, Sybase database, SAP Hana, Amazon Redshift, Azure SQL Database, Azure SQL Datawarehouse, Azure Analysis services database, Azure Blob Storage, MailChimp, Facebook, GitHub, Salesforce si multe altele.

          6.    Este un instrument puternic

  • Vizualizari

Microsoft a facut disponibil SDK-ul de vizualizari pentru Power BI. Are o biblioteca imensa pentru vizualizari personalizate. Folosind aceasta functionalitate, utilizatorii pot personaliza interfata de utilizator in conformitate cu nevoile lor.

  • Extragerea datelor

Power BI ofera un instrument numit Query Editor, care este foarte flexibil si puternic, cu o multime de caracteristici utile. Cel mai important aspect este faptul ca permite auto-documentarea. De asemenea, ofera posibilitatea de a merge in profunzime cu limbajul specific DAX.

  • Modelarea datelor

Orice solutie BI este puternica daca modelul este bine dezvoltat. Power BI vine cu optiuni foarte eficiente de modelare a datelor bazate pe modelul tabular sau multidimensional (provenite din SQL si OLAP).

Exista multi concurenti pentru Power BI, care ofera caracteristici similare, precum ZOHO Raports, IBM Watson Analytics, Sisense, Google Analytics. Power BI ramane, insa, in top, acest lucru datorandu-se in principal usurintei in utilizare si prezentei optiunii Microsoft Help.

In cazul in care inca mai ai indoieli cu privire la beneficiile Power BI pentru compania ta, te invitam sa le dezbatem impreuna in cadrul urmatorului webinar, din 10 decembrie. Vom discuta despre Power Platform, umbrela de produse Microsoft formata din Power BI, Power Apps, Power Virtual Agents si Power Automate. Fii alaturi de noi!

Inregistreaza-te la webinar

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati