Noi provocari in era digitala

In ultimii ani, industria constructiilor de masini si utilaje s-a focusat pe optimizarea produselor si a proceselor de productie aferente. Tehnologiile software digitale sunt deja prezente in acest domeniu prin solutii variate (ex: sisteme care ridica marfa din depozit si o aduc la punctele de lucru utilizand rute optimizate). Tehnologiile inteligente sunt folosite, de asemenea, pentru a determina intervalele de service, bazandu-se pe factori precum temperatura si umiditatea.

Investeste in transformarea digitala si aplicatii inteligente

Conform ultimului Raport AIIM IT (Asociatia pentru Industria Ingineriei Mecanice IT, Germania), 60% dintre companii inca nu au o strategie de digitalizare. Insa, un lucru este cert: companiile mici si mijlocii trebuie sa actioneze rapid din cauza factorilor care determina transformarea digitala care ii afecteaza cel mai mult:

erp, modernizare IT

Figura 1: Factorii care influenteaza modernizarea IT

Tine pasul cu clientii si partenerii

Un exemplu bun este subiectul Facturarii Electronice, mai ales pentru constructia de masini si utilaje. Multe companii sunt nevoite sa ofere facturi electronice. Serviciul Clienti devine, de asemenea, din ce in ce mai important, iar solutiile software din acest domeniu ies in evidenta. Sistemele ECM (Enterprise Content Management), de exemplu, ajuta la simplificarea activitatii de servicii, oferind toate documentele potrivite – la birou sau in deplasare. In acest mod este imbunatatita, desigur, si calitatea serviciilor.

Companiile sunt inca sceptice

In prezent, multe subiecte de discutie se leaga de tehnologia cloud care este inca privita cu ezitare. Exista un scepticism general cu privire la cloud. Raportul AIIM IT arata ca subiecte ca Inteligenta Artificiala sau Machine Learning sunt evaluate cu importanta scazuta de catre jumatate dintre companiile care au participat la realizarea studiului.  Rezultatele sunt similare pentru tehnologia cloud, Big Data sau IoT (Internet of Things).

 

Figura 2: Trenduri IT in industria contructiilor de masini

Asadar, nu se va schimba nimic?

Folosirea noilor tehnologii nu mai este optionala, ea a devenit imperativ necesara, pentru ca sistemele invechite nu mai au capacitatea sa raspunda cerintelor de afaceri la standardele actuale. Pentru a ramane pe piata, companiile au nevoie sa isi modernizeze sistemele, sa le armonizeze cu infrastructura si sa aiba in vedere o strategie cloud pentru viitor. Totusi, nu este recomandat ca toate aceste schimbari sa se faca in acelasi timp. Solutiile mici pot oferi beneficii majore, daca sunt integrate intr-un concept global.

Sfat: Cum sa incepi

Un exemplu ar fi sa utilizezi Inteligenta Artificiala. Aceasta detecteaza abateri de la norma, factori cu influenta diferita si face recomandari pentru timpii optimi de aprovizionare. Facand asta periodic, imbunatateste automat calitatea datelor si fiabilitatea livrarii.

O alta posibilitate este extinderea facturarii electronice in alte arii: aceeasi tehnologie poate fi utilizata in Achizitii pentru confirmarile de comanda, sau in Service pentru fisele electronice de lucru.

De altfel, ambele exemple sunt abordari hibride. In timp ce ambele utilizeaza cloud-ul, ele nu necesita ca sistemul ERP in sine sa fie rulat in cloud. Solutiile ERP actuale, precum produsele Microsoft Dynamics 365, se pot implementa in acest mod. In acelasi timp, vei obtine o gama de functii suficient de extinsa pentru a gestiona cerintele speciale ale industriei de constructii de masini si utilaje.

Concluzii

Companiile de productie nu isi pot permite sa amane modernizarea solutiilor software. Clientii, partenerii si concurenta nu asteapta. De asemenea, nu exista niciun motiv pentru a nu alege tehnologiile cloud. Utilizate in mod corect, ele reprezinta o modalitate convenabila de a adauga functii noi solutiei. Poti sa utilizezi in continuare sistemele companiei on-premises și pur și simplu sa adaugi functii cloud la acestea. Sistemele mari si rigide nu mai sunt de interes. O soluție moderna de afaceri trebuie sa fie flexibila, precum si deschisa la noi tehnologii, concepte si idei.

Daca esti in cautarea unei solutii ERP pentru afacerea ta, urmareste un webinar on-demand dedicat, cu un simplu clic pe butonul de mai jos.

 

Vreau sa urmaresc webinar-ul

 

Autor: Michael Hering
Industry Manager Discrete | COSMO CONSULT

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati