Cat de importante sunt Listele de Materiale in industria productiei de masini si utilaje? Conform Gartner, companie specializata in cercetarea de piata, 90% dintre intrebarile specifice industriei fac referire la interfata dintre Dezvoltare si Productie.

Armonizarea Listelor de Materiale – un exemplu practic.

Cand proiectam un ansamblu, acesta vine la pachet cu un desen si o Lista de Materiale corespunzatoare. Pare simplu, insa in realitate lucrurile arata diferit. Exista diferente intre cele doua perspective – de design si de productie.

Sa luam un exemplu: in industria constructoare de masini exista un ansamblu numit „cutie palet”. Acesta consta in suportul de sprijin, la care se adauga si cutia in sine. Pentru departamentul de constructie, aceste doua parti constituie o singura unitate logica – un ansamblu.

Depinde cum te raportezi la el.

Productia vede lucrurile diferit. In acest caz, suportul de sprijin a fost deja sudat pe sasiu intr-o etapa anterioara, iar cutia nu este necesara decat in momentul in care se ajunge la asamblarea finala.

productie, productie discreta, dynamics 365 business central

Figura 1: Modul diferit in care departamentele de Proiectare si Productie vad un ansamblu  

Multe sisteme ERP se opresc in acest punct.

Cele mai multe solutii ERP nu au capacitatea de a lua in considerare mai multe puncte de vedere, astfel incat apar consecinte majore, precum:

  • specificatii de lucru si informatii inexacte;
  • planificare incompleta si neconcludenta a cerintelor de materii prime si materiale;
  • comenzi de urgenta, cauzate de lipsa materialelor.

Motivele sunt evidente – sistemul ERP calculeaza timpii necesari livrarii materialelor, bazandu-se pe planificarea ierarhiei asamblarii produselor. Daca cutia palet este necesara in etapa de asamblare finala, toate componentele grupului de asamblare sunt planificate pentru acea etapa. La fel se procedeaza si in cazul in care cutia a fost planificata de la inceput. Este o situatie nerentabila pentru organizatie in ambele cazuri, pentru ca una dintre cele doua componente va fi livrata fie prea devreme, fie prea tarziu.

Interventiile manuale nu reprezinta o solutie.

In cazuri ca acestea, planificatorul intervine manual sau utilizeaza un stoc tampon pentru a salva programul, insa aceste solutii nu conduc catre rezolvarea problemei de baza.  Dimpotriva, pot ingreuna si mai mult situatia, contribuind la o lipsa de transparenta si conducand catre posibile erori.

Sistemele ERP moderne detin avantajul.

Solutia COSMO CONSULT, dedicata industriei, iti permite sa obtii doua structuri diferite dintr-o Lista de Materiale, reproducand diferite perspective ale Proiectarii si Productiei. Aceasta functie si-a dovedit utilitatea in practica. In cazul multor proiecte, Listele de Materiale armonizate au condus la o reducere semnificativa a stocurilor excesive de materiale si a rupturilor de stoc.

Cat de mari sunt cheltuielile pe care le cauzeaza Listele de Materiale in cazul tau?
Afla mai multe detalii citind un whitepaper despre Armonizarea Listelor de Materiale.

Completeaza formularul si descarca whitepaper-ulShare

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati