Obiectivul este schimbarea si adaptarea sistemelor IT astfel incat acestea sa fie mai rapide si inovative, conditii necesare modelelor de afaceri actuale si schimbarilor impuse de concurenta. In acest context, cu angajatii potriviti si tehnologii inovatoare, departamentul de IT poate deveni motorul digitalizarii.

Gestionarea complexitatii

Pe baza solutiilor SaaS, managerii IT isi modernizeaza departamentul in asa fel incat sa poata gestiona complexitatea si provocarile din ce in ce mai mari asociate digitalizarii, impreuna cu angajatii. In acest sens, acestia trebuie sa recunoasca faptul ca fac o schimbare de paradigma, trecand de la sistemele on-premise la solutiile cloud.

La urma urmei, este clar ca, daca angajatilor li se ofera infrastructura necesara si tehnologia de baza sub forma de solutii software-as-a-service, acestia isi pot concentra toata atentia asupra implementarii proiectelor inovatoare. Ca urmare, managerii IT pot sa atribuie angajatilor mai multe sarcini noi. Astfel, in loc sa investeasca sume considerabile de bani si forta de munca pentru mentenanta sistemelor on-premise, angajatii pot contribui la promovarea si accelerarea transformarii digitale. In acest scop, se orienteaza direct catre modele de afaceri, asigura digitalizarea completa a proceselor din cadrul companiei sau utilizeaza portaluri pentru a conecta partenerii la sisteme automate de productie sau aplicatii logistice.

Metode noi, instrumente noi

Furnizorii de solutii SaaS ofera atat instrumentele cat si metodele necesare IT. Acestea sunt conceptualizate astfel incat departamentele IT sa poata dezvolta, utiliza, implementa si adapta rapid si eficient diversi algoritmi si aplicatii. La baza acestora, stau concepte precum DevOps, containerizare sau metoda Agile, cum ar fi Scrum.

Pentru managerii IT, acest lucru vine cu avantajul ca multe dintre proiectele de dezvoltare costisitoare, la scara larga, referitoare la sistemele on-premise, nu mai sunt necesare. Un serviciu sub forma de aplicatie poate fi o solutie rapida si pragmatica care certifica schimbarile pe termen scurt intr-un proces de afaceri.

Folosind instrumente bazate pe low-code, chiar si angajatii care nu au cunostinte de programare pot crea aplicatii, atat timp cat se afla in stransa coordonare cu departamentul IT si respecta cerintele de conformitate si securitate. In cazul unui mediu IT caracterizat de sisteme vechi, acest lucru este imposibil. Companiile care implementeaza schimbarile prea tarziu, se vor confrunta cu dezavantaje competitive semnificative.

Influenta in cadrul companiei

Departamentele IT isi asuma un nou rol in cadrul companiei, interconectand tehnologia si afacerea ca urmare a schimbarii de paradigma. Datorita cunostintelor lor despre tehnologii si cu ajutorul angajatilor potriviti, departamentul IT – care obisnuia sa fie considerat un factor de cost – se pozitioneaza ca un facilitator al afacerii.

Solutiile SaaS ofera toate instrumentele de baza de care angajatii IT au nevoie. Mai mult decat atat, acestia detin abilitatile tehnice si metodologice necesare pentru a le pune in aplicare. Ei discuta impreuna cu celelalte departamente despre ceea ce este posibil sa realizeze si, in calitate de factori de inovatie si automatizare, se ocupa de sistemele IT din companie.

Descopera mai multe despre SaaS. Urmareste un webinar on-demand (in limba engleza) si afla aspectele tehnologice care conteaza.

urmaresc webinarul

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati