Tobias Fenster, Chief Technical Officer (CTO), unul dintre expertii care participa activ la dezvoltarea noilor concepte, vorbeste despre responsabilitatile pe care le are, despre provocari si planuri de viitor ale COSMO CONSULT.

1. Nu este niciun secret: Microsoft ti-a recunoscut meritele de mai multe ori. Ce inseamna titlurile de MVP si RD, de fapt?

MVP vine de la Most Valuable Professional si este atribuit acelei persoane care are o foarte buna pregatire tehnica si cunoaste in profunzime gama de produse Microsoft. Aceasta persoana trebuie sa impartaseasca aceste cunostinte cu o comunitate, adica cu oamenii cu care lucreaza in acelasi mediu tehnic, care nu sunt neaparat din aceeasi companie. In cazul meu, este vorba mai mult despre partea tehnologica si de dezvoltare, mai putin despre functionalitati. Detin premiul pentru Microsoft Azure, care este platforma cloud a Microsoft, si pentru Business Applications, care se refera, in esenta, la liniile de produse Dynamics 365  si Power Platform. RD vine de la Director Regional. Titlul nu se obtine datorita cunostintelor tehnice profunde, ci mai degraba varietatii acestora. Cunostintele nu se limiteaza numai la un singur domeniu, ci se extind si in afara zonei acoperite de Microsoft, adica trebuie sa stapanesti cat mai multe parti relevante pentru intreaga piata. Aici alinierea, strategia si pozitionarea in cadrul pietei joaca un rol important. Exista aproximativ 3.000 de titluri MVP – la nivelul intregii game de produse. Pentru zona de aplicatii de afaceri, cu accent pe Dynamics 365 Business Central, sunt in jur de 30, in Germania fiind numai eu. Pentru zona Azure, exista in jur de 300 titluri in intreaga lume si aproximativ 10 in Germania. Programul RD este mult mai restrans, cu 200 de membri din intreaga lume.

2. De la sfarsitul anului 2019 ocupi o noua pozitie la COSMO CONSULT – cea de CTO. Care sunt responsabilitatile tale?

Necesitatea unui astfel de post a aparut din cresterea complexitatii tehnice din ultimii ani. COSMO CONSULT a avut intotdeauna sedii multe. Datorita faptului ca fiecare dintre acestea sunt in continua expansiune si ca, in timp, se adauga altele noi, domeniul de aplicare al tehnologiei a devenit foarte mare. Acesta este unul dintre lucrurile de care sunt responsabil, sa am o vedere de ansamblu despre orice. Exista si lucruri care imi sunt dragi si pe care pot  acum sa le duc mai departe. Acestea includ, mai presus de toate, produsul Azure DevOps si strategia asociata acestuia. Este vorba despre dezvoltarea moderna a tehnologiilor. Nu mai este cazul sa lucrezi singur, sa prezinti programul si apoi sa te izolezi pentru a-l imbunatati sau adapta. Astazi este nevoie sa lucrezi constant aproape de client si sa vezi in ce directie se indreapta, tinandu-l la curent cu evolutia proiectului. Este vorba despre integrarea departamentelor de dezvoltare si operatiuni si, mai presus de toate, despre automatizare in loc de munca manuala, acolo unde este cazul.

Un alt subiect este legat de cloud. Sunt multi clienti care inca lucreaza cu sistemele on-premise, desi sunt constienti ca in curand vor fi nevoiti sa isi mute afacerea in cloud. Subiectul securitatii datelor contribuie si el in acest sens. Devine din ce in ce mai clar pentru multi clienti ca programele lor sunt protejate cel mai bine in centrele de date profesioniste. Mi se pare indraznet atunci cand o companie de dimensiuni medii imi spune ca departamentul IT este capabil sa securizeze datele mai bine decat Amazon, Google sau Microsoft, ale caror echipe mari de specialisti se ocupa numai cu asta. In plus, vorbim in prezent despre un deficit de personal calificat. Asta inseamna ca va deveni din ce in ce mai dificil sa se mentina costurile si personalul necesar pentru actualizarea si intretinerea hardware-ului si software-ului intern si sa se garanteze disponibilitate 24/7. COSMO CONSULT sustine companiile in acest proces de migrare catre cloud, iar eu am o contribuitie in acest sens.

3. Pentru a rezolva problema deficitului de personal calificat, nu este suficient sa continuam sa aducem oameni din strainatate. Ce trebuie sa facem?

Daca intreaga lume va fi digitala, noi, companiile care asigura suport in acest proces, vom avea mult mai mult de lucru. O modalitate importanta este de a aduce copiii si tinerii in domeniul tehnologiei informatiei de la varste cat mai fragede. Eu am sustinut un curs de programare la scoala fiului meu, ca parte a unui program de cursuri extracurriculare. Copiii invata despre principiul programarii si programeaza ei insisi un joc simplu, pe care il vor incerca chiar ei, la final. In acest fel, isi fac o idee despre ceea ce face un computer si cum pot face ceva nou; poate aceste experiente vor influenta alegerea unei cariere in IT.

4. Sa ne intoarcem la cloud. Care sunt avantajele?

Ceea ce este cu adevarat interesant este viteza cu care se dezvolta lumea IT, avand la dispozitie o multime de oferte de software-as-a-service sau platform-as-a-service. Asta inseamna ca primesc multe lucruri pentru care trebuie sa platesc, dar de a caror mentenanta nu trebuie sa ma ocup tot eu, acestea permitandu-mi sa tin pasul cu complexitatea tehnica; as putea sa fac asta intr-un mediu on-premise, numai cu eforturi foarte mari. De asemenea, in cloud stiu ca atunci cand sunt perioadele incarcate, consum mai mult si platesc in consecinta pentru acel timp, iar in rest folosesc numai ce-mi este necesar si platesc mai putin.

image/svg+xml

Vad in aceasta dinamica un avantaj principal, pe langa complexitatea tehnica de care nu trebuie sa imi mai fac griji. Si, dupa cum am mentionat deja, in aceasta perioada cu amenintari si atacuri cibernetice, protectia datelor reprezinta cel mai bun argument pentru migrarea in cloud.

saas, cosmo consult, Tobias Fenster

- Tobias Fenster, CTO COSMO CONSULT
5. COSMO CONSULT are propriul cloud.  Ce avantaje ofera acesta clientilor?

Cloud-ul nostru se bazeaza pe produsele Azure, permitandu-ne sa ii oferim clientului mai mult control decat Microsoft sau sa gandim ofertele astfel incat sa fie adaptate mai bine la nevoile clientului. Daca lipseste varianta in chineza dintr-o oferta standard SaaS de la Microsoft, de exemplu, putem furniza oferta completa in COSMO Cloud. In acest fel, este posibila personalizarea extensiva a aplicatiilor.

Alta aplicatie este Intelligent ERP, care nu ar exista fara cloud. Luam date din sistemul ERP si cream previziuni sau analize folosind inteligenta artificiala si algoritmi inteligenti. Asadar, extragem datele relevante de la client, le procesam si le optimizam, daca este necesar, si le introducem in algoritm, care este furnizat cu ajutorul cloud-ului – clientul nu trebuie sa-si faca griji. Rezultatul se intoarce in ERP si ofera recomandari pentru actiuni si sprijin in luarea deciziilor ce nu erau posibile cu aceeasi precizie inainte. Acest lucru nu s-ar intampla fara cloud-ul din spate, care functioneaza practic paralel cu ERP-ul clientului si ofera o capacitate de calcul aproape nelimitata.

Alte aspecte importante pentru client sunt actualizarile, alegerea unor versiuni mai noi sau migrarile, toate realizandu-se automat. Cu date de telemetrie anonimizate, incercam sa asiguram functionarea optima. De exemplu, daca utilizatorii versiunilor noi parasesc anumite pagini dupa o perioada scurta de timp, probabil ca versiunea noua nu a functionat si stim ca trebuie sa o imbunatatim. De asemenea, daca in versiunea veche dureaza 2 minute si unui client ii sunt necesare 30 de clicuri pentru ca acesta sa completeze un task, in timp ce in noua versiune dureaza doar 30 de secunde si sunt necesare numai 10 clicuri, inseamna ca noua functionalitate da rezultate. Acest tip de sondaje sunt posibile in cloud – ele ne ofera sansa de a realiza optimizari pe baza datelor reale, nu pe baza unor presupuneri sau luand in considerare doar feedback-ul direct (de obicei limitat) al clientilor.

6. S-au schimbat proiectele in ultimele luni?

Inca dinainte de pandemie, doua tendinte au fost perceptibile in IT: in primul rand, din ce in ce mai multi clienti au recunoscut potentialul sistemelor integrate, astfel incat doresc sa se indeparteze de barierele de date si silozuri functionale. Daca un furnizor de servicii poate oferi un sistem integrat prin intermediul unui producator care detine in portofoliu majoritatea produselor necesare, atunci eforturile de integrare vor fi minime.

A doua tendinta este digitalizarea, pe care o avem in vedere de mult timp prin prisma principiului nostru de a-i face pe clienti castigatori ai digitalizarii. Spre exemplu, vedem mult interes in produsul nostru, „Digital consultant”, care, cu ajutorul unei biblioteci de active digitale pe care clientul le foloseste si le poate implementa pe cont propriu, acopera anumite parti ale unui proiect sau, in cazul clientilor mai mici, mai putin complecsi, acopera chiar si proiecte intregi. Si programele de instruire online, cum ar fi COSMO College au capatat o mare importanta. Ele ofera cunostinte relevante, intr-o maniera directionata, in asa fel incat clientii sa poata decide cand, unde si cum doresc sa il foloseasca.

7. Dar nu exista un contact direct intre persoanele implicate in proiect si factorul decisiv?

Sigur ca da, mai ales atunci cand lucrurile devin interesante din cauza limitelor de complexitate sau atunci cand ceva nu merge bine. Contactul interpersonal este un punct important care distinge succesul de dificultati sau de esuarea proiectului. In ultimele luni, am aflat ca acesta nu depinde neaparat de prezenta fizica – angajatii bine pregatiti pot actiona cu succes si in intalnirile digitale. Nu este de ajuns sa prezinti gama de aplicatii si apoi sa ii lasi pe angajati sa se descurce singuri in proiecte – noi le oferim training ca sa poata sa le foloseasca cu succes. Acest lucru are ca rezultat si avantajul ca timpul si locul de munca devin mult  mai flexible pentru a  permite angajatilor sa isi alinieze cu propriul stil de viata si nu invers.

8. Ce noutati are in plan COSMO CONSULT?

Mai sunt multe de facut. Pe de o parte, exista deja multe programe care functioneaza bine pe baza carora putem construi mai departe.  Pe de alta parte, IoT si Industria 4.0 sunt inca la inceput astfel ca exista prea putine standarde. Daca vorbim, spre exemplu, despre standardele pentru tehnologia senzorilor, acestea nu au fost inca dezvoltate in mod corespunzator. Este nevoie de actiuni in acest sens. Echipele de dezvoltare lucreaza la noi aplicatii. Cea mai recenta noutate este, probabil, Life Science GmbH, care deschide o zona complet noua pentru client, dezvoltand propriile produse. De asemenea, clientii deja asteapta o versiune extinsa a DigiCheck, instrumentul nostru pentru analizarea gradului de digitalizare al companiilor.

9. Platforma IT reprezinta viitorul?

In ultimii ani, a devenit din ce in ce mai important sa se coreleze diferite sisteme – managementul depozitelor, ERP, CRM si inca un alt sistem, inca o interfata si inca un alt furnizor. Acesta constituie unul dintre punctele forte ale COSMO CONSULT: noi putem acoperi aceste cerinte cu intregul portofoliu Microsoft si, daca este necesar, cu ajutorul altor furnizori. Devine din ce in ce mai clar pentru clienti ca digitalizarea trebuie privita holistic, nu partial. Avantajul nostru devine clar – cu portofoliul nostru putem acoperi complet procesele, end-to-end, cu toate ramificatiile, totul cu oamenii nostri, dintr-o singura sursa si pe o platforma comuna.

Informeaza-te si pune subiectul digitalizarii in prim plan in compania ta. Urmareste un webinar on-demand si afla ce aspecte tehnologice trebuie sa cunosti inainte de a migra in SaaS.

urmaresc webinarul

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati