In ziua de astazi, clientii sunt mai exigenti ca niciodata. Cand cumpara un produs, nu numai ca vor sa aiba mai multe variante dintre care sa aleaga, dar vor, de asemenea, ca aceste variante ale produselor sa se plieze pe nevoile lor individuale. In plus, asteptarile lor sunt ca peste toate acestea costurile sa fie comparabile cu cele ale produselor de serie. Exista, insa, vreo cale, prin care sa poti oferi consumatorilor produsele “ideale”, dar in acelasi timp si eficiente din punct de vedere al costurilor? Si daca da, cum se poate face acest lucru concret?

Cheia catre succes

Daca o companie vrea sa isi consolideze pozitia pe piata, este absolut necesar sa constientizeze “noile” nevoi ale clientului, precum si sa vina in intampinarea lor. Din aceste motive, produsele configurabile modular reprezinta cheia succesului. Desi pare a fi destul de usor, punerea in practica a acestui lucru este deseori mult mai complicata decat pare initial. Cu cat un produs de baza este mai complex, cu atat mai multe reguli se aplica in cazul variantelor sale customizabile. Fiecare parametru care alcatuieste produsul ar putea depinde, la randul sau, de alti parametri. Provocarea principala consta in configurarea, organizarea si implementarea eficienta a acestor dependente.

Mai multe variante, o singura solutie

Aceste provocari afecteaza fiecare componenta a productiei. De aceea, este esential ca un configurator de variante sa tina cont de ele si sa ofere solutii. Din punct de vedere al vanzarilor, de exemplu, atunci cand se cauta informatii despre un produs, este important ca doar acele configuratii care sunt realizabile din punct de vedere tehnic, in primul rand, si mai apoi vandabile, sa fie validate. Configuratorul iti permite sa selectezi o multime de optiuni diferite pentru un produs cu un singur clic, creand un produs final personalizat. Aceste selectii sunt legate de dependentele dintre parametrii individuali. Deci, daca un client alege optiunea A, care nu poate fi combinata cu optiunea B, atunci optiunea B va disparea din lista. In acest fel, clientul nu poate selecta accidental combinatii imposibil de realizat. Aceasta caracteristica este relevanta pentru vanzari, ea permitand clientilor sa vada imediat costul optiunii pe care au selectat-o.

Provocarea suprema

Respectarea ordinii configuratiei conecteaza optiunile alese cu listele de componente care stau la baza lor. Cea mai mare provocare este ca informatiile comerciale trebuie sa fie traduse intr-un set de norme tehnice din care sunt generate apoi Listele de Materiale specifice fabricarii produsului. Cu alte cuvinte, toate informatiile introduse in primul pas trebuie transpuse in variabile. Aceste variabile sunt apoi accesate si analizate, iar Lista de Materiale este generata automat si dinamic. Toate optiunile selectate de client in configuratia sa sunt luate in considerare in aceasta Lista de Materiale si combinate cu modulele de baza pentru a alcatui produsul final. Intregul proces este centralizat si gestionat printr-o singura interfata. Lista de Materiale poate fi apoi utilizata pentru a crea si initia o comanda de productie catre fabrica – mai rapid, mai usor si mai eficient ca niciodata!

Fara griji

Multe companii sunt inca reticente in fata aparentei complexitati a configurarii de variante de produse. Cuvantul cheie este “aparent”, deorece in realitate configuratorul de produs face ca munca sa fie mai usoara si mai eficienta pe termen lung. Rata de eroare scade, deoarece Listele de Materiale nu mai trebuie compilate manual, utilizand liste Excel sau alte documente similare. In schimb, sunt supuse verificarilor admise si transmise in mod automat. Acest lucru duce, de asemenea, la o eficienta sporita. Configuratorul de variante ajuta la gestionarea unui numar mare de variatii ale produsului si raspunde rapid solicitarilor clientilor. Vei fi mai flexibil in ceea ce priveste solicitarile de modificari si vei economisi timp si bani datorita unui numar mai mare de piese interschimbabile si a efortului redus din partea departamentului tehnic.

Ideea conform careia clientii vor fi limitati in optiunile de customizare este inlaturata de timpii de livrare mai mici. In realitate, nu conteaza cat de complex este produsul final.

COSMO CONSULT are clienti din diverse sectoare de activitate, care utilizeaza cu succes configuratorul de variante, dovedind ca si cele mai complexe produse pot fi “descifrate” cu ajutorul acestui instrument de lucru valoros.

Daca ai intrebari despre implementarea configuratorului de variante asteptam sa ne scrii.

 

Afla mai multe despre solutie pe pagina dedicata:

productie

Autor: Michael Hering
Industry Manager Discrete | COSMO CONSULT

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati