Se pot spune multe lucruri despre stocarea in cloud, avantaje, dezavantaje, securitate, etc. Amazon, Google, Apple sau Microsoft folosesc si pun la dispozitie, totodata, stocare in cloud.

Mugur Mirea, IT Business Partner

Stocarea in cloud reprezinta, pentru cei de acasa, fie locul unde isi depoziteaza fotografiile, muzica, documentele, fie un backup online. Dar nu aceste servicii fac subiectul acestor randuri.

Ce reprezinta cloud storage-ul pentru segmentul Enterprise? Unde si cum sunt stocate datele unei aplicatii ERP sau CRM, dar si a ultimei clone de Candy Crush?

Azure Storage: are un singur scop sa asigure flexibilitatea si scalabilitatea necesare pentru a scrie si citi cantitati mari de date. Cat de mari? O subscriptie Azure poate avea 50 de conturi de storage a 500 TB fiecare. Deci fiecare dintre noi ar putea stoca printr-un simplu abonament 25000 TB, adica aproximativ 25 de petabytes.
Pentru a face fata eventualelor dezastre, exista 3 copii pentru fiecare informatie stocata in datacenter-ul respectiv. Vrem mai mult? Optional, inca 3 copii se vor pastra in alt datacenter, aflat la sute sau mii de kilometri. Pe scurt, ca sa inchei aceasta descriere generala fara sa sune ca un droid de marketing: daca vreti sa creati masini virtuale in Azure, veti avea nevoie de Azure Storage; daca vreti sa creati o aplicatie, un site sau orice altceva in Azure, cu siguranta veti folosi si Azure Storage.

Cum sunt stocate aceste date? In obiecte, tabele, cozi sau fisiere (Blobs, Tables, Queues, Files).

Blob Storage. Pata de cerneala. Asa s-ar traduce blob, desi cei care au vazut filmul The Blob s-ar putea gandi la altceva. Sau cei care isi fac siesta la umbra unui SQL Server… dar divaghez. Blob Storage-ul (numit si Object Storage) este ideal pentru a stoca documente, fisiere de orice fel.
Pot fi milioane de fisiere si pot fi accesate simultan de milioane de utilizatori folosind API-uri de tip REST sau alte biblioteci.
Performanta si scalabilitatea fac Blob-ul ideal si pentru streaming video. Big Data?
Pe langa traditionalul HDFS, se pot folosi cu succes blob-urile, fie din scenarii on premises, fie direct din Azure prin serviciile de Batch, Machine Learning si HDInsight (Hadoop).

Table Storage. Petabytes de date (semi) structurate. Scalabilitatea si disponibilitatea sunt la ordinea zilei. Folosite in mod curent pentru seturi de date flexibile: datele utilizatorilor unei aplicatii web sau mobile, adrese sau alte metadate. Tabelele au o proprietate interesanta: randuri diferite pot avea structuri diferite unele fata de celelalte. Aplicatia ta poate evolua in timp real, fara a avea nevoie de intreruperi.noSQL anyone?

Queue Storage-ul va ajuta aplicatiile sa absoarba cresterile temporare ale traficului de date. Aceste date sunt stocate ca intr-un buffer in aceasta coada de asteptare, pana cand serverele reusesc sa faca fata. Aceste cozi permit componentelor unei aplicatii sa fie interconectate fara a depinde direct una de alta, ruland in ritmuri diferite si chiar putand fi oprite sau inlocuite temporar fara ca fluxurile de date ale aplicatiei respective sa fie intrerupte.

File Storage. Cu siguranta ca fiecare dintre noi, daca avem acasa sau la birou mai mult de un PC, a dat share la unul sau mai multe foldere. Ei bine, exact acelasi lucru il face si File Storage-ul din Azure. Putem stoca aici fisiere in acelasi mod in care le stocam pe un disc sau pe un share de retea. Cu ajutorul File Storage-ului putem muta in cloud aplicatii traditionale ce opereaza la nivel de fisiere fara a le modifica in vreun fel. Pe langa protocolul “traditional” in astfel de situatii (SMB 3.0) avem si un API de tip REST ceea ce ne ajuta sa integram aplicatiile vechi cu aplicatii noi, bazate pe cloud.

Ar mai fi multe de spus. Dar ma opresc aici cu speranta ca v-am trezit macar putin curiozitatea, mai ales daca sunteti developeri sau, in general, oameni de IT preocupati de ceea ce inseamna cloud.

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati