„Sarcinile unui CTO sunt determinate in primul rand de cresterea rapida in complexitate tehnica din IT, care a determinat si cresterea brusca a volumului de tehnologie. Una dintre sarcini este de a avea o privire de ansamblu asupra acesteia.”Tobias Fenster, Director tehnic (CTO), ne vorbeste despre subiectele si provocarile care sunt in tendinte si care il tin ocupat la grupul COSMO CONSULT, companie specializata in solutii de business end-to-end Microsoft si digitalizare.

SaaS este in trend?

„O tendinta este si ramane cloud-ul”, afirma Fenster, adaugand: „Multe companii inca isi desfasoara activitatea in mediul on-premise, dar construim impreuna cu clientii nostri strategii de mutare etapizata in cloud”. In opinia lui, problema securitatii datelor nu este un obstacol in calea mutarii IT-ului in cloud, deoarece exista acum recunoasterea pe scara larga a faptului ca sistemele IT sunt cel mai bine protejate intr-un centru de date profesionist. „Nimeni nu-mi poate spune ca oamenii lor din departamentul IT pot sa securizeze datele mai bine decat o fac Amazon, Google sau Microsoft, ale caror echipe uriase de specialisti se ocupa numai cu acest lucru, in mod continuu”, spune CTO-ul. “De asemenea, costurile si personalul necesar pentru actualizarea si intretinerea mediilor IT, cu disponibilitatea 24/7 ceruta astazi, vorbesc clar in favoarea cloud-ului”.

Dezvoltarea de software se indreapta, de asemenea, in mod clar, in directia cloud. Tot mai multe solutii software-as-a-service si platforme-as-a-service determina gamele de produse ale producatorilor de software. „Asta inseamna ca eu primesc o multime de lucruri pentru care trebuie sa platesc, dar ca nu trebuie sa le pastrez sau sa le intretin si asta imi permite sa tin pasul cu complexitatea tehnica, lucru pe care nu as putea sa il fac intr-un mediu on-premise, sau poate cu foarte mult efort”, explica Fenster. Posibilitatea scalarii vorbeste, de asemenea, in favoarea cloud-ului: “in timpul incarcarilor de varf, utilizezi mai mult si platesti mai mult; in restul timpului, revii la ce iti este necesar si ai costuri mai mici”.

COSMO Cloud

Cloud-ul COSMO CONSULT ofera si alte avantaje. „Cloud-ul nostru, desi se bazeaza pe produsele Microsoft Azure, ne permite sa dam clientului mai mult control decat Microsoft, de exemplu, sau ne permitem sa adaptam ofertele astfel incat sa raspunda mai bine nevoilor lui. Daca lipseste o varianta in chineza dintr-o oferta standard SaaS de la Microsoft, de exemplu, o putem oferi in plus in COSMO Cloud. Este posibila si personalizarea extensiva a aplicatiilor „, spune CTO Fenster, descriind o oferta speciala deDynamics 365 Business Central.

Un alt avantaj al mediilor cloud ii ajuta in special pe utilizatorii finali, dar si pe managerii de produse in activitatea lor: „Cu datele de telemetrie colectate anonim, incercam sa asiguram o functionare optima. De exemplu, daca utilizatorii parasesc anumite pagini dupa un timp scurt petrecut pe versiunea noua, versiunea noua probabil ca nu a functionat si stim ca trebuie sa o imbunatatim. Sau, daca a durat doua minute pentru a finaliza sarcina X in versiunea veche, utilizatorii dand click de 30 de ori, iar in noua versiune dureaza jumatate de minut, utilizatorii dand click in medie de zece ori, noua versiune pare sa dea rezultate. Astfel de sondaje sunt posibile doar in cloud si acest lucru ne ofera sansa de a optimiza pe baza datelor reale, nu pe baza unor presupuneri sau luand in considerare doar feedback-ul direct (de obicei limitat) al clientilor.”

Cu Intelligent ERP, COSMO CONSULT are o alta oferta inovatoare care nu ar fi posibila fara cloud. Cu ajutorul datelor dintr-un sistem ERP existent, aplicatia COSMO CONSULT creeaza prognoze si analize utilizand inteligenta artificiala si algoritmii inteligenti. Datele relevante ale clientilor sunt procesate si optimizate, daca este necesar, si apoi sunt incluse intr-un algoritm care este furnizat cu ajutorul cloudului. Rezultatul se intoarce in ERP si ofera recomandari pentru actiuni si sprijin in luarea deciziilor care nu erau posibile inainte. „Fara cloud, care functioneaza practic paralel cu ERP-ul clientului si ofera o capacitate de calcul aproape nelimitata, acest lucru nu ar fi posibil”, explica Tobias Fenster.

Ce inseamna end-to-end?

In lumea IT continua sa existe o tendinta clara catre solutiile end-to-end. Din ce in ce mai multi utilizatori recunosc potentialul sistemelor integrate si vor sa lase in urma datele singulare si silozurile. Prin oferirea de solutii end-to-end, furnizorii de software se asigura ca au in portofoliu majoritatea produselor necesare si ofera interfete deschise, prin minimizarea eforturilor de integrare si a pierderilor clientilor. „Observam mult interes, printre altele, in oferta noastra construita in jurul produsului „Consultant digital”, care acopera anumite parti ale unui proiect sau, in cazul clientilor mai mici, cu activitate mai putin complexa, chiar proiecte intregi. Este vorba despre o biblioteca de active digitale pe care clientul o foloseste si o poate implementa singur. Programele de instruire online, cum ar fi COSMO College, care transmit cunostinte relevante intr-o maniera directionata, in asa fel incat clientii sa poata decide singuri cand, unde si cum doresc sa il foloseasca, au devenit, de asemenea, foarte importante”, spune CTO.

image/svg+xml

Devine din ce in ce mai clar pentru clienti ca trebuie sa digitalizeze holistic, ca nu le este de nici un folos daca au undeva un subproces digital, in timp ce o hartie este mutata dintr-o cladire intr-alta. Toate acestea inseamna mai mult timp si predispunere la erori. Si aici devine clar avantajul COSMO CONSULT, prin portofoliul nostru putand acoperi procesele de la inceput pana la sfarsit, end-to-end, cu toate ramificatiile, cu echipa noastra si, mai recent, cu propriul nostru bot "COSMA", totul dintr-o singura sursa si pe o platforma comuna.

saas, cosmo consult, Tobias Fenster

- Tobias Fenster, Chief Technical Officer

La urma urmei, robotii, IoT si Industria 4.0 sunt inca concepte noi pentru care nu exista standarde, deci este nevoie de actiuni in acest sens. In prezent, devine tot mai important sa interconectam diferite sisteme si/sau platforme. „Devine din ce in ce mai clar pentru clienti ca trebuie sa digitalizeze holistic, ca nu le este de nici un folos daca au undeva un subproces digital, in timp ce o hartie este mutata dintr-o cladire intr-alta. Toate acestea inseamna mai mult timp si predispunere la erori. Si aici devine clar avantajul COSMO CONSULT, prin portofoliul nostru putand acoperi procesele de la inceput pana la sfarsit, end-to-end, cu toate ramificatiile, cu echipa noastra si, mai recent, cu propriul nostru bot „COSMA”, totul dintr-o singura sursa si pe o platforma comuna”, argumenteaza Tobias Fenster in incheiere.

Daca vrei sa afli mai multe, pe Tobias il poti vedea si asculta in cadrul unui webinar on-demand despre SaaS(in limba engleza). Urmareste-l si ia-ti toate informatiile de care ai nevoie!

Vreau sa vad webinarul

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati